Yrittäjäystävällinen Helsinki huomioi myös Wolt-kuskit
Jokainen puolue ja poliitikko tykkää puhua yrittäjyyden tärkeydestä. Mutta jos sanoo, että “yrittäminen on tärkeää”, ei sano oikeastaan mitään. Reilussa kaupungissa huomataan ihan kaikki yrittäjät. Isojen firmojen pyörittäjät, startup- ja kasvuyrittäjät, kauppiaat ja perheyrittäjät, mutta varsinkin pienet yritykset ja itsensä työllistäjät. Ja Wolt-kuskit eli ruokalähetit.
Kaupungilla on monta tapaa edistää yrittäjien asemaa Helsingissä. Byrokratiaa voi keventää ja lupien hankkimista helpottaa. Tätä olemme tehneet kaupunkiympäristölautakunnassa esimerkiksi helpottamalla ravintoloiden edessä olevien parkkiruutujen muuttamista terasseiksi eli parkleteiksi. Tai auttamalla Superceliin saapuvia huippuasiantuntijoita kotoutumaan Helsinkiin ja löytämään itselleen kodit ja palvelut.
Toinen kaupunkia elävöittävä ja yrityksiä auttava toimi on ollut tapahtumasähkön lisääminen esimerkiksi Vanhankaupunginkosken suvannolle eli Pornaistenniemeen. Samalla kun helsinkiläisten rakastama ulkoilualue rempattiin, loppui ilmastoa saastuttavien ja äänekkäiden aggregaattien pärinä kun ruokarekat alkoivat saada virtaa suoraan töpselistä. Olen muistuttanut lautakunnassa tapahtumasähkön tarpeellisuudesta aina, kun on käsitelty puis tosuunnitelmia, vaikkapa uudistuvaa Kaisaniemenpuistoa.
Paras keino auttaa yrityksiä on laittaa ostohousut jalkaan
Mutta paras keino, miten kaupunki voi auttaa yrityksiä, on laittaa ostohousut jalkaan. Helsingin kaupunki on Suomen suurin julkisia hankintoja tekevä toimija, mutta pienten yritysten on todella vaikea pärjätä kilpailutuksissa, jo pelkästään vaatimusten vuoksi. Siksi isot firmat voittavat esimerkiksi IT-hankinnat, koska niillä on omat ammattilaisensa, jotka osaavat kirjoittaa oikeat sanat kilpailutuspapereihin. En ole tähän asiaan lautakunnassa voinut vaikuttaa, mutta kun minut valitaan valtuustoon, otan tämän asian ensimmäisten hommien joukossa hoidettavakseni.
On myös muutettava asenteita. Ja isosti. Yrittämisestä on tehtävä kannattavaa aina, myös jos sattuu olemaan työtön. On kiitettävä ja tuettava ihmistä, joka päättää työllistää itsensä. Ja tähän on nyt alkavalla vaalikaudella hieno sauma, kun TE-toimistot siirtyivät kunnille ja kaupungeille. Järkytyin viime kesänä, kun tajusin, että jos työtön yrittää työllistää itseään, saattaa hän menettää kaikki tukensa. Jo verkkosivujen väsääminen bisnesidealle luetaan yritystoiminnaksi, vaikka rahaa ei liikkuisi lainkaan. Joku menetti tukensa, kun kertoi virkailijalle harjoitelleensa valokuvaamista, koska haaveili kuvaajan ammatista. Kirjoitettuani aiheesta täällä blogissani, sain valtavasti palautetta ja kuulin surullisia tarinoita TE-toimiston mielivallasta yrittäjäksi alkavien suhteen. Vaikka tiedän, että systeemin muuttaminen on hankalaa, lupaan tehdä kaikkeni, että tämä kansantaloudelle ja Helsingin taloudelle järjetön kuvio muutetaan niin pian kuin mahdollista.
TE-toimistojen on tuettava itsensä työllistäjiä
Tässä siis muutamia konkreettisia keinoja, joilla kaupunki voi auttaa yrittäjiä. Mutta vielä yksi juttu. Nimittäin ruokalähetit. On inhimillistä huomata myös heidät. Tällä hetkellä Wolt- ja Foodora-kuskit ovat alimman tason yrittäjiä, joista moni miettii ovatko yrittäjiä ollenkaan. Nämä hiljaiset ja maahankatsovat ihmiset tuovat meille pitsat kun ilta on venähtänyt pitkäksi tai ulkona sataa lunta ja laiskottaa, mutta unohdamme heidät heti, kun kotiovemme pamahtaa kiinni. Siedämme reppumiesten aiheuttamat häiriöt, vaikka ärsyttääkin, kun he ajavat paksurenkaisilla sähkömopoillaan jalkakäytävillä. Mutta emme juttele, emmekä kohtaa. Siedämme ja unohdamme. Mutta onneksi kaupunki huomioi lähetit – vaikkakin ilmeisesti vahingossa. Viime keväänä auenneessa Kaisantunnelissa eli rautatieaseman alittavassa fillaritunnelissa on pyöräparkki, missä nämä ahkerat pienyrittäjät voivat säilyttää, huoltaa ja putsata kulkupelejään lämpimässä. On ihanaa, että näin on käynyt ja lupaan pitää kuskien puolta, kun päätöksiä tehdään tulevaisuudessa.
Kaisantunneli on ihana juttu ruokaläheteille
Olen ollut yrittäjä vuodesta -97. Välillä freelancer tai itseni työllistäjä, välillä startup-yrittäjä. Helsingin idea on, että täällä ihan jokainen saa tavoitella unelmiaan. Unelma voi olla vaikka oma startup-yritys, jonka perustamisessa kaupunki auttaa. Se voi olla myös uusi mopo ja sillä tienatun rahan lähettäminen kotimaahan. Vaikka taloudesta on tärkeä huolehtia, unelma voi olla myös muuta kuin yritysasia. Se voi olla haave omasta lapsesta tai sitä, että löytäisi kaverin tai pääsisi töihin. Kaikkia saa ja pitää katsoa silmiin.
Kiitos että luit tähän asti. Olen ehdolla kuntavaaleissa Helsingissä, pidäthän minut mielessä. Ja jos kiinnostuit enemmän, tilaa uutiskirjeeni!