TE-toimistot estävät yrittämisen

Oletko työtön? Ensimmäinen neuvo: älä työllistä itseäsi, voit menettää kaiken. On parempi luovuttaa.

Yksi suurimmista esteistä uusien yritysten syntymiselle on, että jos hankkii y-tunnuksen – tai alkaa edes kevytyrittäjäksi – voi menettää kaikki tukensa, jos bisnes ei onnistu. Ja kun menettää sosiaaliturvansa, menettää omaisuutensa ja lopulta itsekunnioituksensa. Ja oppii, että suomalainen systeemi on rakennettu kokopäivätyön ja suurten yritysten tukemisen varaan.

Sain idean tähän blogikirjoitukseen, kun Facebookin Yrittäjät-ryhmässä eräs ryhmän jäsen kertoi karusta kohtelustaan.

“Nyt sulaa järki... Miten hitossa pääsee nykyään sivutoimiseksi yrittäjäksi tai työttömäksi työnhakijaksi? Yrityksen tulot 5-100€/kk. Työvoimatoimisto anto lausunnon että päätoiminen yrittäjä”, kirjoitti ryhmän jäsen.

Kokopäivätoimisen yrittäjän leiman saamiseen riittää, että tienaa alle satasen kuussa.

Kokopäivätoimisen yrittäjän leiman saamiseen siis riittää, että tienaa alle satasen kuussa. Kun juttelin erään TE-toimiston päällikön kanssa, hän myönsi, että systeemi on sotkuinen, huono ja epäreilu. Jos esimerkiksi työnhakija haaveilee työllistävänsä itsensä valokuvaajana, ostaa kameran ja perustaa unelmansa tavoittelua varten toiminimen, työtön voi tehdä vakavan virheen, jos sattuu kertomaan virkailijalle harjoitelleensa valokuvausta omalla ajallaan. Valokuvaaminen kun on yritystoimintaa, vaikka siitä olisi laskuttanut penniäkään. Kyse on “yritystoimintaan käytetystä ajasta”, ei laskutuksesta – tai siis sen olemattomuudesta. Rehellisyydestä siis sakotetaan niin, ettei mitään tukia tipu. Omaisuus on myytävä ja sukulaisilta kerjättävä, että saa edes ruokaa.

Surullisia tarinoita on valtavasti ja säännöt ovat epäselvät

Näitä surullisia tarinoita on valtavasti. Jopa pöytälaatikkoon unohtunut yritys saattaa estää työttömyysturvan saamisen, vaikka ihminen olisi irtisanottu vakituisesta työpaikasta.

Pahinta on, että säännöt ovat epäselvät ja vaikuttaa siltä, että TE-toimiston virkailijoilla on aivan liikaa valtaa rangaista “yrittäjiä”, ihmisrotua jota moni tiskin takana päätöksiä tehtaileva ei tunne tai ymmärrä.

Miten meillä on varaa tähän? Kuinka Suomi voi passivoida köyhtymisen uhalla ihmisiä, jotka haluavat työllistää itsensä perustamalla yrityksen?

Avautumiset Yrittäjät-ryhmässä jatkuivat.

“2v konkasta ja enemmän ja vähemmän, koko ajan tapellut, kelan+työkkärin pellejen kanssa saamatta, käytännössä killinkiäkään. Tarinaa ja aineistoa on sen verran, että ihan yhdellä viestillä ei selviä. Saa ehdottaa yhteys kanavaa. Itse asiassa, olen pähkäillyt jotain juttua, Eu:n ihmisoikeus tuomioistuimeen tmv. Tasan, kun ei yrittäjän oikeudet käy Suomessa.”

Edes konkurssi ei siis aina riitä, että olisi oikeutettu sosiaaliturvaan. Ei kannata ryhtyä yrittäjäksi todellakaan.

Onko meillä varaa tähän?

Systeemin muuttaminen on tietysti vaikeaa. Joku saattaa harrastaa vilunkia ja nostaa tukia samalla kun kasvattaa Oy:ssä omaisuuttaan, mutta onko tämä sen kokoinen ongelma, että tuhannet kärsivät sen takia joka päivä järjestelmän mielivaltaisuudesta? Ja vielä kerran: Onko meillä varaa tähän? Työelämän murroksessa moni on valinnan edessä: passivoitua vaiko yrittää. Systeemin – ja TE-toimistojen – vastaus on selvä: passivoidu. Älä yritä.

Olen itse ollut yrittäjä vuodesta 1997 ja siinä onnellisessa asemassa, etten ole joutunut hakemaan tukia. Aina olen selviytynyt jotenkin, jopa konkurssista, vaikka on toisinaan tehnyt todella tiukkaa. Pakko sanoa, että pelottaa, jos joskus iskee se lopullinen paska tuulettimeen, niin hurjia ovat kafkamaiset tarinat yrittäjien kohtelusta sosiaaliturvasysteemissä.

Pienyrittäjät eivät kiinnosta yhtään puoluetta

Pienyrittäjä on Suomessa lainsuojaton, vaikka tämän maan yrityksistä on 95,5 % on alle kymmenen hengen yksin- tai mikroyrityksiä. Yksinyrittäjiä on Suomessa noin 200 000 ja heidän määränsä kaikista yrittäjistä on noin 70 % (lähde). Oikeistopuolueita kiinnostavat lähinnä suuret yhtiöt ja vienti, vasemmistoa taas työläiset. Siksi olen lähtenyt lähes mahdottomaan hommaan ja yritän tehdä SDP:stä yrittäjäpuolueen. Pieni alku oli puoluekokousaloite, jonka teimme yhdessä Yhteiskunnallisten yritysten liitto ARVO ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallaman kanssa. Aloitteessamme totesimme, että toimivassa hyvinvointivaltiossa otetaan huomion myös yrittäjät ja heidän turvaverkkonsa, varsinkin jos yrittäjien halutaan ottavan riskejä. Ai miksi SDP? Onko demarit joku yrittäjäpuolue vai? Uskon, että juuri demarit ymmärtävät systeemin parhaiten ja pystyvät sitä myös muuttamaan inhimilliseksi.

Hyvää työtä tekee myös tuore mikro- ja yksinyrittäjien etujärjestö MYRY, joka taistelee unohdetun ja kyykytetyn kansanosan puolesta.

Mitä kokemuksia sinulla on TE-toimistojen mielivallasta liittyen yrittäjänä olemiseen? Laita viestiä osoitteeseen sami@samikuusela.com, niin viedään viestiä ja asiaa eteenpäin! Kerään kokemuksia pienyrittäjien kaltoin kohtelusta ja julkaisen niitä harkintani mukaan.

Edellinen
Edellinen

Se tapahtuu sittenkin! SDP:stä on tulossa yrittäjien puolue

Seuraava
Seuraava

Keskustan elinvoima ei ole autoilukysymys