Nörtit! Autetaan Helsingin sotea

Helsingin soten kuluttajasovellus Maisa on käyttäjälle painajainen. Tässä kolme vinkkiä, miten siitä tulee parempi.

Mietin kauan, mitä kirjoittaisin sosiaali- ja terveysasioista. Onhan ehdokkaalla oltava jotain konkreettista sanottavaa asiasta, johon käytetään valtaosa kaupungin rahoista, noin kolme miljardia euroa ja jonka toimivuudesta riippuu, pidetäänkö meistä stadilaisista huolta.

Kuluttajien käyttökokemus digitaalisissa palveluissa on luotaantyöntävä. Erityisen hirveä esimerkki tästä on kaupunkilaisten sosiaali- ja terveyssovellus Maisa. Sen kauhea Maisa, josta kirjoitin jo pari vuotta sitten näin Mikrobitti-lehteen (€).

Mikä on ruma, huono ja haittaa joka kolmannen suomalaisen elämää? Viiden pisteen vihje: sillä on naisen nimi “Maisa”, koska siitä tulee mieleen rento täti, joka auttaa, kun suomalaisella on hätä. No, ei auta. Vaan sotkee. Ja ärsyttää.

Maisa-sovellusta käyttää joko verkossa tai puhelimessa jo yli 1,3 miljoonaa suomalaista, pääasiassa Helsingin ja Uudenmaan alueella. Maisa on osa parjattua Apotti-järjestelmää, joka on maksanut jo noin miljardin, eikä se vieläkään toimi kuten pitää. Viime vuonna Keski- ja Itä-Uudenmaan hyvinvointialueet päättivät maksaa sakot ja vaihtaa järjestelmää ja tänä vuonna Apotin hylkää vielä Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue. Mutta me Helsingissä olemme naimisissa Apotin ja sen kuluttajille näkyvän osan eli Maisan kanssa.

Jatkoin blaastaamistani Mikrobitissä.

“Maisa helpottaa arkeasi”, hehkutetaan Apotin sivuilla. Ei helpota. Vituttaa.

Maisa on kamala ohjelmisto. Taas kerran on ostettu julkiselle puolelle järjestelmä, jossa on unohdettu vuosikymmenten käyttöliittymäkehitys ja joka muistuttaa 90-luvun ATK:n kauheimmista piirteistä. Jos Maisa olisi käyttöjärjestelmä, se olisi vuoden 1992 Windows 3.1, valtavasti jäljessä kilpailijoistaan, mutta lähes kaikkiin koneisiin pakotettuna.

Kun digitaalinen yhteys kuntalaisiin on näin huono, se ei pelkästään harmita meitä nörttejä. Se estää terveydenhuollon digitalisaation, jonka luvataan pelastavan palvelut ja säästävän rahaa. On pöljää puhua juhlapuheissa, kuinka hommat hoidetaan tulevaisuudessa etänä, kun sovellus viestii esimerkiksi näin, kuten jokin aika sitten tapahtui poikani kohdalla: “Laboratoriokokeet - Nieluerite (Oropharynx) Ps-Streptococcus, viljely (hemolyyttiset streptokokit), Ps-StrVi, Arvo: ks.jatkovi Normaali”

Huono käyttökokemus estää terveydenhuollon digitalisaation

Jahah. Siis normaali. Ei hätää, eikö? Entäpä “ks.jatkovi”? Tarkoittiko se, että “katso jatkoviljely?” vai puhuttiinko jostain jatko-ovesta? Oliko tietokoneesta kirjaimet loppu? Mitä tämä kaikki sotku tarkoitti? Mutta “Normaali” – sehän on hyvä, eikö?

Kuka tavallinen ihminen ymmärtää moisesta ammattitermien lyhennyssotkusta yhtään mitään?

Maisassa on valtavasti muitakin epäloogisuuksia tai vikoja kuin ammattijargon. Järjestelmä lähettää valtavasti turhia viestejä, jopa niin paljon, että lopulta niihin lopettaa reagoimasta. Vaikka juuri silloin siellä valikkojen viidakossa saattaisi lymyillä tärkeä laboratoriotulos. Maisan valikot ovat täysin epäloogiset eikä sovelluksessa ole paluu-näppäintä. Eli jos klikkaat väärin, et pääse takaisin. Koskaan ei lisätietoja tarjoavat Terveyskirjasto-linkit johda mihinkään.

Jos Maisa olisi kaupallinen sovellus, sen virheet olisi korjattu muutamassa viikossa

Meillä ei ole varaa näin huonoon terveydenhuollon asiakassovellukseen. On surullista ja raivostuttavaa, ettei Maisan päivänselviä vikoja tai käytettävyyden epäloogisuuksia korjata, vaikka tuhannet ihmiset kiukuttelevat niiden äärellä päivittäin. Jos Maisa olisi oikeasti kaupallinen sovellus, virheet olisi listattu heti ja korjattu muutamassa viikossa.

Pahimmillaan Maisa tappaa. Jos ihminen ei saa ajoissa oikeanlaista tietoa ja sitä kautta hoitoa, hän menehtyy.

Mutta koska en usko “pitäisi tehdä sitä ja pitäisi tehdä tätä” -puheeseen, tässä muutama vinkki seniorinörtiltä. Oletuksenani on, että Maisan terveysdata on järjestyksessä ja suurin pulma on käyttöliittymissä. Siksi ehdotan seuraavaa pikakorjausta Maisaan:

  • Luodaan Maisa-sovellukseen uudet valikot ja hierarkia

  • Suomennetaan kaikki ammattitermit

  • Lopetetaan turha ilmoittelu, kuten käynneistä kirjaamiset ja jätetään notifikaatioihin pelkät toimintaa vaativat asiat

Jo näillä korjauksilla käytettävyys kasvaisi valtavasti. Eikä tämä edes ole mahdottoman vaikea projekti, koska vaikeimmat jutut tapahtuvat taustalla, siellä missä elintärkeä terveysdata pidetään järjestyksessä.

Kuka sitten tällaisen homman tekisi? Ei varmaan Apotti. Ostetaan projekti ketterältä toimijalta, käyttäjäkokemukseen erikoistuneelta firmalta, joka käärii hihat, koska mikä on motivoivempaa kuin auttaa ihmisiä voimaan paremmin ATK:n avulla? Ja siinä samalla säästämme yhteisiä rahoja.

Kiitos että luit tähän asti. Olen ehdolla kuntavaaleissa Helsingissä, pidäthän minut mielessä. Ja jos kiinnostuit enemmän, tilaa uutiskirjeeni!

Seuraava
Seuraava

Onko autopuolueita olemassa?