Virkamiesten mahtavuudesta
Aloitin pari viikkoa sitten hommat Helsingin kaupunkiympäristölautakunnassa. Mitä siellä tehdään ja miksi virkamiehet ovat mahtavia? Tässä pari aloittelijan huomiota.
“Virkamiehet valmistelevat, päättäjät päättävät” on tuttu fraasi, mutta mitä se tarkoittaa? Taisin tajuta. Oivallukseni on toki valheellisen kirkas, kuten aina aloittelijoilla, mutta selitän silti, sillä kohta turrun, enkä näe suurta kuvaa.
Korjatkaa virheet vaikka somessa tai laittamalla viestiä. Tykittelen tässä nyt näitä “oivalluksiani”!
Käsitykseni päätöksenteosta oli vielä hetki sitten hävettävän hatara. Luulin, että poliitikot säätävät joissain valiokunnissa, lautakunnissa, seminaareissa, palavereissa ja kabineteissa ja lopulta päätökset nuijitaan läpi karismaattisten johtajien ohjailemina kuten yritysmaailmassa on tapana. Olin todella väärässä ja se on kuulkaa hyvä homma se.
En ymmärtänyt, että valta on virkamiehillä. Vaikka olen aina ihaillut näitä yhteiskuntamme järkipilareita, jotka taistelevat hulluutta vastaan joka ikinen päivä, vasta ensimmäiset lautakunnan kokoukset opettivat, mistä hommassa on kyse. Ja miksi virkamiehet ovat mahtavia. Ainakin stadissa.
Olen aina ihaillut näitä yhteiskuntamme järkipilareita
Helsingin kaupunkiympäristölautakunta kokoontuu joka tiistai. Saamme esityslistan edellisen viikon torstaina ja siinä riittää päntättävää. Pahimmillaan luettavaa on satoja sivuja ja aiheet ovat mutkikkaita. Aika tai ymmärrys ei millään riitä kunnolliseen perehtymiseen. Jo nyt olemme päättäneet tai antaneet lausuntoja Helsingin Seudun liikenteen toiminta- ja taloussuunnitelmasta, Valtion väyläverkon investointiohjelmasta, valtuutettujen aloitteista, kaavoituksesta ja lukuisista pienemmistä jutuista, kuten kanteluista ja korvauspyynnöistä, jossa jotain kansalaista harmittaa, kun tiessä on ollut kuoppa tai autoon on tullut naarmu.
Aika tai ymmärrys ei millään riitä kunnolliseen perehtymiseen
Mutta onneksi meillä on virkamiehet, jotka valmistelevat päätökset esityslistalle niin, että ne tajuaa ensilukemalta. Rakenne on aina sama:
Ensin tulee lausuntoehdotus, johon asian esittelijä eli virkamies on kirjoittanut, mitä meidän kannattaisi päättää tai lausua – siis esittelijän mielestä.
Ehdotuksen jälkeen tulevat taustatiedot, mahdollisimman selkeästi ja neutraalisti avattuna. Ja jos asiassa on materiaaleja luettavaksi, myös ne löytyvät päättäjien portaalista.
Meille lautakunnan jäsenille jää muutama vaihtoehto: lisäykset tai muutokset virkamiehen esitykseen, asian jättäminen pöydälle, asian palauttaminen valmisteluun tai hylkääminen. Yleensä aina hommat etenevät, joko ilman muutoksia tai muutosten kanssa.
Saattaa vaikuttaa kamalalta, että virkamiehet käytännössä paitsi valitsevat, mitä asioita kuntapäättäjät käsittelevät (ellei valtuustoaloitteita oteta huomioon), myös kertovat, mistä päätetään ja miksi. Mutta käytäntö on järkevä ainakin kahdesta syystä:
Teho. Päätettävää on valtavasti suhteessa käytettävissä olevaan aikaan. Mutta kun asiat pureskellaan valmiiksi, kone toimii rasvattuna ja päätösten laatu säilyy hyvänä.
Hulluuden vastustus. Kun kaikki päätökset kulkevat virkamiesten valmistelun kautta, populistisimmat heitot ja pahimmat hölmöydet hioutuvat pois. Virkakunnan perustuslaillinen tehtävä on huolehtia, ettei mikään ihmis- tai aateryhmä kaappaa kapunkia, kuntaa tai valtiota hulluutensa näyttämöksi.
Jotta homma toimii, tarvitaan luottamusta ja kunnioitusta sekä virkamiesten että meidän poliitikkojen välille. Ja sitä on riittänyt, ainakin kaupunkiympäristölautakunnassa, mikä on ollut ihana huomata.
Kun joka viikko päätetään isoista asioista Suomen pääkaupungissa, ei mölylle, epäluulolle, kaunalle tai muulle turhalle ole aikaa.
Luottamusta riittää
Politiikka näyttää paljon puhtaammalta ja reilummalta lautakunnasta käsin kuin vaikkapa ennen vaaleja. Tai joka päivä Twitterissä.
Tämä oli ensimmäinen kirjoitukseni uudessa blogissani. Suomen Kuvalehden Hupparihörhö -blogista on nyt reilu vuosi, joten päätin aloittaa tällaisen. Tulen kirjoittamaan tänne noin kerran viikossa ajatuksiani politiikasta ja maailmasta. Toivottavasti tykkäätte!