SDP ei saa unohtaa yrittäjiä

Perustin toiminimeni LOL Laughing Out Loudin vuonna 2003. Sillä on nykyään myös oma kahvi, jonka on suunnitellut kaverini mahtava firma Lehmus Roastery.

Eduskuntavaaleissa meillä demareilla meni hyvin, vaikka parilla muulla puolueella meni vähän paremmin. Mutta yrityksiä tai yrittäjyyttä ei vaaliohjelmassa huomioitu. Jos SDP haluaa kasvaa, erityisesti pienten firmojen olemassaoloon kannattaa herätä.

Vuonna -97 perustin ensimmäisen firmani. Olin nuori ja myös internet-yritykseni toimiala oli taaperoasteella. Sen jälkeen on firmoja riittänyt, onnistumisia ja epäonnistumisia. Silti minusta tuli demari. Miten se on mahdollista?

Kerron nyt yllätyksen: iso osa meistä yrittäjistä on vähintään kaappidemareita.

Kerron nyt yllätyksen: iso osa meistä yrittäjistä on vähintään kaappidemareita. Me maksamme mielellämme veromme, ja tykkäämme siitä, että meitä heikommin pärjäävistä pidetään huolta. Tajuamme myös, että jos firmamme kaatuvat, tarvitaan yhteiskunta, joka ottaa meistä kopin, vaikka välillä luulemme olevamme kuolemattomia. Koin tämän omakohtaisesti vuonna 2019, kun yritykseni meni konkurssiin ja pienen kämpän kokoiset takausvelat kaatuivat niskaani. Nyt – vuosien jälkeen – painajainen on ohi ja bisnes taas kulkee. Se vaati taistelua, läheisten tukea ja myös viranomaisia, jotka ymmärsivät ja auttoivat, kun taivas oli synkkä ja joka päivä sai pelätä uutta ja kaiken lopettavaa yllätystä.

Oma kokemukseni oli tärkein syy, miksi perustin kaksi vuotta sitten Bisnessosialistit-ryhmän Facebookiin. Ryhmässä on nyt yli 1300 jäsentä ja porukan motto menee näin.

Uskomme reiluun markkinatalouteen ja hyvinvointivaltioon, jota suojellaan säännöillä ja rahoitetaan veroilla.
Emme vastusta rikastumista vaan köyhyyttä.
Bisnessosialismi auttaa firmoja pärjäämään ja kaikkia kukoistamaan.

Tervetuloa mukaan! Toivottavasti kohta meitä on monta tuhatta, koska ei yrittäjien tarvitse olla pelkästään kokoomuslaisia tai perussuomalaisia.

Yrittäjistä ei puhunut kuin oikeisto

Mutta takaisin vaaleihin ja siihen, milä ohjelmalla ne käytiin. Ohjelmassa oli paljon hyvää ja sillä löydettiin paikka taistelussa. Pysyttiin hyvin vasemmiston poteroissa ja kranuja riitti taistelussa. Mutta yrittäjistä ei puhunut kuin oikeisto.

Miksi yrittäjien asia olisi pelkästään kokoomuksen, persujen tai pienempien oikeistopuolueiden asia? Pöhkö ajatus. Siksi laadimme yhdessä Yhteiskunnallisten yritysten liitto ARVO ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallaman kanssa aloitteen syyskuun SDP:n puoluekokoukseen. Aloitteen allekirjoitti myös puolueosastoni Nuorsosialidemokraatit. Alla aloite.

SDP:stä tulee tehdä myös yrittäjien puolue

Työelämän uudistuessa yrittäjyyden merkitys kasvaa Suomessa. On puolueen kannatuksen kannalta ongelmallista, että sosialidemokraatit koetaan yrittäjävastaisiksi.

Suomen yrittäjien maaliskuun 2023 gallupin mukaan yrittäjiistä 38 prosenttia ilmoitti äänestävänsä kokoomusta ja perussuomalaisia 16 prosenttia. SDP:tä äänestäviä oli 5 prosenttia. Yrittäjien unohtaminen SDP:ssä näkyy myös ehdokasasettelussa. SDP:n Ehdokkaista vain 2 prosenttia ilmoitti eduskuntavaaleissa ammatikseen yrittäjän.

Tilanne on huolestuttava, sillä Suomessa on lähes 300 000 yritystä ja yrityksistä 93 prosenttia on alle 10 hengen firmoja. Yksinyrittäjiä on lähes 200 000 ja heidän määränsä kasvaa.

SDP:n mielikuvaa pitää parantaa yrittäjien keskuudessa. Onhan toimiva hyvinvointivaltio ja turvaverkot tärkeitä myös yrittäjille, varsinkin jos yrittäjien halutaan ottavan riskejä. Sosialidemokraattien ajamat asiat kuten yleisturva palvelevat varsinkin pien- ja yksinyrittäjiä.Siksi SDP:stä tulee tehdä myös yrittäjien puolue, jotta meidät koetaan kaikkien suomalaisten etujen ajajaksi.

Tämän aloitteen hyväksyessään puoluekokous velvoittaa puoluehallituksen ryhtymään konkreettisesti toimimaan sen eteen, että SDP voidaan jatkossa kokea myös yrittäjämyönteiseksi puolueeksi. Tämä edellyttää ennen kaikkea yrittäjien asemaa ja toimeentuloa parantavien poliittisten toimenpiteiden edistämistä, mutta tämän ohella myös yrittäjyyteen liittyvien teemojen esillenostoa riittävän tasaisesti puolueen ja poliitikkojen ulostuloissa ja muussa viestinnässä.

Edellinen
Edellinen

Näin toimii somepropaganda

Seuraava
Seuraava

Ei viinejä ruokakauppaan