Lapsiystävällinen kaupunki ei nöyryytä pienimpiään

Kuva: Bahnfrend / Wikipedia

Helsingistä saadaan lapsi- ja nuorisoystävällinen, kun lapsia kasvatetaan yhdessä ja luottaen. Poikani pääsy museoon estettiin, mutta tarinalla on onnellinen loppu.

Viikko sitten kävi Töölössä kummia. 11-vuotias poikani oli menossa kahden kaverinsa kanssa Ratikkamuseoon, mutta joutui käännytetyksi ovella. Riemukkaasta reissusta tuli pettymys, kun pikkupoikia kiellettiin menemään Helsingin Kaupunginmuseon omistamaan Ratikkamuseoon. Tiukkailmeinen työntekijä ilmoitti, ettei museoon ole asiaa alle 13-vuotiailla ilman vanhempiaan. Arkijärjen vastainen sääntö tuli yllätyksenä, sillä lapsikiellosta ei lukenut mitään museon sivuilla, joilla jopa todetaan, että “Uudistunut Ratikkamuseo on nyt entistä kiinnostavampi lapsille ja perheille, eikä ratikkafanejakaan ole unohdettu. Uutuutena on Sisulaattori-ratikkasimulaatio, joka vie äänen ja kuvan avulla suoraan menneisyyden Helsinkiin.”

11-vuotiasta ei päästetty Ratikkamuseoon

Kaupungin lapsi- ja nuorisovihamielisyys paljastuu varsinkin jos lapset liikkuvat yksin. Sama poikani on joutunut lipuntarkastajan nöyryyttämäksi bussissa koulumatkallaan pari vuotta sitten, kun HSL:n lippu oli unohtunut kotiin ja puhelimesta oli loppunut akku. Lapseni oli sanonut, että soittakaa vanhemmilleni, muttei muistanut numeroitamme ulkoa, joten ilkeily jatkui: “Mitä jos sulle kävisi jotain, eikö silloin pitäisi muistaa edes isän numero?”

Toinen tenavani, teini jo, sai kokea nuoriin kohdistuvaa epäilyä ja inhoa lähikaupassa. Pulloja palauttamassa oleva nuori pakotettiin kääntämään taskunsa ilman syytä, ilmeisesti siksi, että tuli hupparissaan profiloiduksi rosvoksi tai huligaaniksi.

Teini pakotettiin kääntämään taskunsa

Tällaiset kokemukset ovat arkipäivää Helsingissä ja se on tyhmää ja väärin. Lapsia kasvatetaan yhdessä, luottaen ja kannustaen, eikä yhdenkään lapset tule pelätä aikuisia, joilla on huono päivä tai työpaikallaan niin tyhmät säännöt, ettei niissä saa joustaa tippaakaan.

Lapset ja nuoret ovat toisinaan häröjä ja häiritseviä. Säntäilevistä ja energiaa pursuavista ihmistaimista lähtee ääntä ja joskus tehdään myös tyhmyyksiä. Mutta lähes jokainen lapsi haluaa olla kiltti. Sitä tulee kunnioittaa. Siksi toivon, että me stadilaiset puutumme aina, jos näemme epäreiluun tilanteeseen laitetun lapsen. Tarvitsemme luottamusta lapsiimme ja paikkoja, missä nuorimmat saavat pyöriä ja häröillä. Tarvitsemme myös lisää tiloja, missä itsenäisesti liikkuvat stadilaistenavat voivat hengata kavereidensa kanssa, kuten kauppakeskuksiin alueita, joissa on penkkejä muuallakin kuin kahviloissa, joissa istuminen maksaa vähintään turhan juoman ja neljä euroa.

Tarvitsemme lisää tiloja, joissa tenavat voivat hengata maksamatta neljää euroa turhasta juomasta

Mutta onneksi Helsingissä osataan myös pyytää anteeksi. Pitää vain jaksaa reklamoida. Lipuntarkastaja sai esimieheltään palautetta, kun otimme yhteyttä HSL:ään ja hienoin reaktio tuli kaupunginmuseolta. Tänään nimittäin sähköpostiini kilahti viesti yleisöpalvelupäälliköltä otsikolla “Ratikkamuseo ja ikärajat”

Moi Sami

Olen keskustellut Ratikkamuseon ikäraja-asiasta useammankin kollegan kanssa. Näiden keskustelujen perusteella tarkastamme asiakaspalvelun ohjeistusta ja luovumme ikärajakäytännöstä Ratikkamuseossa ma 10.2. alkaen. Perusteena on se, että kaupunginmuseon periaatteisiin ei kuulu rajoittaa pääsyä iän perusteella Ratikkamuseossa tai muissa Helsingin kaupunginmuseon kohteissa. Kaiken ikäiset ovat tervetulleita tutustumaan kaupungin historiaan kohteissamme.

Haluan vielä kerran pyytää koko museon puolesta anteeksi pojilta sitä, että heidän vierailunsa Ratikkamuseoon ei onnistunut. Museo haluaa tarjota heille hyvityksenä ilmaiset tuotteet museokaupan valikoimasta.

Tällä viikolla informoimme asiakaspalveluhenkilökuntaa päätöksestä. Koska Ratikkamuseossa työskentelee useita henkilöitä, haluamme varmistaa, että tieto tavoittaa kaikki ennen kuin päätös ikärajan poistosta astuu voimaan.

Kiitos! Vaikka välillä menee hommat pieleen, Stadi on ihana ja kaupungin palveluksessa työskentelee mahtavia tyyppejä ja systeemiä muutetaan yhdessä. Koneisto osaa myöntää virheensä ja kehittyy. Tätä haluan myös poliitikkona tukea.

Kiitos että luit tähän asti. Olen ehdolla kuntavaaleissa Helsingissä, pidäthän minut mielessä. Ja jos kiinnostuit enemmän, tilaa uutiskirjeeni!

Edellinen
Edellinen

Iltalehden vaalikoneen kysymyksiin ei kannata vastata

Seuraava
Seuraava

Sähköautojen Helsinki olisi epäreilu